Allsvenskan vecka 37: Matchgenomgång inför omgång 22

Runda 22 i Allsvenskan närmar sig och vecka 37 ser ut att bli både spännande och avgörande för flera lag. Både i toppstriden och i botten slåss lag om varje poäng för att klättra i tabellen. Här är en genomgång av de hetaste matcherna.

Runda 22 närmar sig och många matcher ses som avgörande för både toppstriden och bottenstriden i årets upplaga av Allsvenskan. Med bara några omgångar kvar är varje poäng ovärderlig. Här går vi igenom höjdpunkterna inför de kommande drabbningarna i vecka 37.

Västerås SK FK vs GAIS

Matchstart: 2024-09-14 15:00
Omgång: 22
Plats: Hitachi Energy Arena, Västerås

Västerås SK ligger i botten av tabellen och behöver desperat poäng för att undvika nedflyttningsstrid. Deras senaste matcher har varit en berg- och dalbana, med endast en vinst på de senaste fem matcherna. Senast förlorade de mot Sirius med 1–2, vilket sätter extra press inför mötet med GAIS.

GAIS ligger betydligt bättre till på en stabil plats i mitten av tabellen. De har haft en relativt ojämn formkurva den senaste tiden, men en stark seger mot Halmstads BK följdes av en oväntad oavgjord match mot Kalmar FF den senaste omgången.

Historiskt har lagens inbördes möten varit både täta och dramatisk. Senast de möttes vann GAIS med 2–0, och med GAIS uppsving i form bör de ses som favoriter inför denna match.

Det blir ett viktigt möte för Västerås SK som måste plocka poäng för att hålla sig kvar i serien, medan GAIS kan ta ytterligare ett kliv mot en mer säker placering i mitten av tabellen. För uppdaterad information om matchen och mer detaljer, se här.

AIK vs Malmö FF

Matchstart: 2024-09-15 14:00
Omgång: 22
Plats: Strawberry Arena, Stockholm
TV-tider: Kanal 5

AIK tar emot serieledande Malmö FF i ett av de mer prestigefyllda mötena denna omgång. AIK är för närvarande i god form, med fem raka matcher utan förlust, däribland en imponerande seger mot lokalrivalen Djurgården.

Mal mö blickar mot guldet och befinner sig högst upp i tabellen, men deras senaste bortamatch slutade bara 2–2 mot Kalmar FF, något som AIK garanterat kommer att försöka utnyttja. AIK har dock ett tufft motstånd framför sig, Malmö FF har dominerat deras senaste inbördes möten med en krossande 5–0-seger hemma senast de möttes.

För AIK är varje poäng i detta skede värdefull för att säkra en plats högre upp i tabellen, medan Malmö FF har allt att spela för när de jagar mästerskapstiteln. Du kan följa matchen och ta del av fördjupade detaljer och odds direkt här.

Djurgården vs Mjällby AIF

Matchstart: 2024-09-15 14:00
Omgång: 22
Plats: Tele2 Arena, Stockholm

Djurgården vill studsa tillbaka efter en tung 0–4-förlust mot Malmö FF. Laget ligger på tredje plats i tabellen och vill befästa sin topp-3 position, särskilt med tanke på att Mjällby AIF är en potentiell outsider för en europa-plats i årets tabellställning.

Mjällby kommer däremot till Tele2 Arena med en stark form efter sin senaste vinst mot Halmstad med 3–1. Historiken talar dock emot dem, då Djurgården vunnit deras senaste fyra möten i följd.

En vinst för Djurgården här skulle säkra en fortsatt kamp om toppositionerna, medan tre poäng för Mjällby skulle ta dem närmare en plats i topp-5. Kolla in fler detaljer och tv-sändningar via denna länk.

Sirius vs Brommapojkarna

Matchstart: 2024-09-15 14:00
Omgång: 22
Plats: Studenternas IP, Uppsala

Bottenmöte utspelar sig när Sirius tar emot Brommapojkarna. Båda lagen befinner sig i tabellens nedre del, och varje poäng är avgörande i striden för att undvika nedflyttning.

Sirius har varit formstarka på sistone, särskilt efter att ha besegrat Västerås SK med 2–1, något som gav dem ett visst andrum i bottenstriden. Brommapojkarna, å andra sidan, har kämpat hårt men har haft problem med att knyta ihop säcken i sina senaste matcher, senast en 3-3-rysare mot Elfsborg.

Sirius är knappa favoriter här, mycket tack vare hemmaplansfördelen och den senaste tidens bättre prestationer. Följ Sirius kamp för överlevnad här.

BK Häcken vs IFK Göteborg

Matchstart: 2024-09-15 16:30
Omgång: 22
Plats: Bravida Arena, Göteborg

Göteborgsderbyt är alltid ett efterlängtat möte och det blir inget undantag denna gång. BK Häcken, som huserar i den övre halvan av tabellen, tar sig an lokalrivalerna IFK Göteborg, som har haft en tuff säsong.

IFK Göteborg kämpar i botten och har inte lyckats vinna på flera omgångar. Deras offensiv har varit trögstartad och senaste förlusten mot Hammarby med 0–1 visar att laget har en del att arbeta på. Häcken, samtidigt, kommer från ett oavgjort resultat mot Norrköping och har sett stabila ut den senaste tiden.

Ett derby innebär dock att allt kan hända, och historiskt har IFK Göteborg lyckats pressa fram starka insatser mot Häcken trots sämre form. Kolla in all information inför matchen via denna länk.

Halmstads BK vs Elfsborg

Matchstart: 2024-09-15 16:30
Omgång: 22
Plats: Örjans Vall, Halmstad

Elfsborg har fortfarande en chans att nå en högre placering, men deras insats mot Brommapojkarna där matchen slutade 3-3, lämnade en del att önska. Nu ställs de mot ett Halmstad som har haft en jobbig säsong och ligger farligt nära den nedre strecken.

Historiskt sett har Elfsborg haft övertaget i detta möte, inte minst med deras 2–0-seger tidigare i säsongen. Halmstad måste rulla upp ärmarna om de ska kunna rubba ett Elfsborg som jagar toppstriden.

Elfsborg ses som klara favoriter. Du kan läsa mer inför Elfsborgs kamp, via den här länken.

Kalmar FF vs IFK Värnamo

Matchstart: 2024-09-15 16:30
Omgång: 22
Plats: Guldfågeln Arena, Kalmar

Kalmar FF och IFK Värnamo står inför ett avgörande möte där båda lagen behöver poäng. Kalmar ligger på nedflyttningsplats och sviter av förluster skakar laget. Deras senaste 2-1-förlust mot GAIS visade upp flera brister i defensiven.

IFK Värnamo har inte heller rosat marknaden, med tre förluster och två oavgjorda på de fem senaste matcherna. De har haft en tuff säsong hittills men hänger fortfarande strax över nedflyttningsstrecket.

Med tidigare möten i färskt minne, där Kalmar vann deras senaste möte med 2–0, förväntas de vara knappa favoriter att ta hem segern. Följ hela matchen genom att besöka dessa detaljer.